TRIGGERPOINT THERAPIE

Wat is triggerpoint therapie

Een myofasciaal triggerpoint is een zeer drukpijnlijke spierverharding in het houdings- en bewegingsapparaat en kan een karakteristieke uitstralingspijn geven: een bundel spiervezels is constant aangespannen en kan zich niet meer kan ontspannen. Kenmerkend is dat men wel kan bewegen, maar dat dit pijn doet, zeker naarmate de activiteit langer aanhoudt. Warmte verlicht de klachten, bij kou zijn ze juist erger. Vaak heeft de patiënt de klachten al langer, en hebben andere behandelingen of pijnstillers niet geholpen. Als er röntgenfoto’s of een MRI-scan zijn gemaakt, was daarop niets te zien.Bij het belasten van een spier met een triggerpoint ervaart de patiënt pijn. Deze pijn is gelokaliseerd in een bepaald gebied kenmerkend voor die spier. Elke spier heeft zijn eigen karakteristieke uitstralingsgebied. Triggerpoints gaan niet vanzelf weg door rust! Als men echter weet waar men zoeken moet, zijn ze gemakkelijk te vinden en uit te schakelen.

Bij stijfheid en pijn in een gewricht zou u in eerste instantie altijd eerst moeten denken aan mogelijke triggerpoints in nabij gelegen spieren die verrekt of overbelast zijn.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling is gericht op het lokaliseren van triggerpoints en kan gedurende enkele seconden lokaal pijn oproepen. De triggerpoint-therapie is dus geen plezierige ontspanningsmassage, doch de veiligste, meest natuurlijke en meest effectieve vorm van pijntherapie.Door triggerpoint-therapie – het uitoefenen van druk op die plekjes in de spieren – kan pijn worden verlicht en kunnen functies van verzwakte lichaamsdelen weer verbeteren. De spier wordt ontspannen: de normale situatie wordt hersteld en de kans op nieuwe overbelasting wordt weggenomen. De meeste acute problemen zullen in 3 tot 5 behandelingen verdwijnen. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijk verbeteren.

FLORIM VAN RIJSWAARD